Friss topikok

Linkblog

blog-e

Miért is?

Ezt a blogot almádiban tanuló diákok hozták létre azért, hogy legyen egy olyan hely, ahol ki lehet beszélni a problémákat, a gondokat (és a jó dolgokat úgy szintén). Reményeink szerint elérjük, hogy mindenkinek felnyíljon a szeme: a Suliért Tenni Kell. Mindenkinek.

Utolsó kommentek

nahadszójjon

2008.09.23. 19:15 | dlsbbloggerek | 89 komment

Kedves Érdeklődők,

a blog létrehozását sok olyan, a DLSB-n belül zajló folyamat inspirálta, amit "fölfelé" kimondan fölösleges, leírni viszont, vagy valahogy közzétenni muszáj, azaz szerintünk fontos. Nagyon sok olyan dolog történik mostanában az iskolában-kollégiumban, ami többekből ellenérzést, netán felháborodást vált ki, így belőlünk is. Olyan problémákról van szó, mint a tanár-tanár ill. tanár-diák közötti viszonyok megromlása, az iskola színvoalának mondhatni fokozatos csökkenése, a problémák "nemrendezése" és így tovább,

Ilyen témákról lesz tehát szó, és mivel sajnos midnen nap történik valami, mindjárt jövünk, és belevágunk a problémák ecsetelésébe.

Címkék: kezdés dlsb

A bejegyzés trackback címe:

https://dlsb.blog.hu/api/trackback/id/tr67678029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pííí 2008.09.24. 19:25:32

hát akkorhadd szóljon.
nem fölösleges szerintem kimondni dolgokat csak az inkább a baj hogy hiábavaló, tök mind1 mit mondok nem nagyon hallgetják meg de ha megis hallgatják akkor se történik semmi!!! De aki meghallgatna és probálna tenni vmit azt meg nem veszik "tanár számba" és leszarják amit mond

ujlaki 2008.09.25. 09:53:33

nem hiábavaló. hadd higgyem (el).

zsófi 2008.09.25. 12:47:16

Nem sok példával lehet felhozakodni, amikor volt értelme kinyitni a szánkat. A válasz általában egy mellébeszéleknemmel fejeződött be, vagy ami rosszabb/jobb egy egyszerű, vitát nem tűrök nemmel! Itt nem olyan problémákról beszélek, mint egy buli továbbtartásának ideje.
Példa lehet erre egy tavalyi tantestületi gyűlés(semmi titok nincsen benne), amikor volt szerencsém résztvenni. A koleszba visszajárósdiról volt szó...(Szünetekben nem lehet visszajárni stb...)Mivel hangom nem volt, ezért nem tudtam véleményt nyílvánítani és ezzel meg is volt szavazva. Diákok beleszólása és érdekei észrevétele nélkül. Akkor a válasz egyértelmű NEM volt. Gondolom ennek lehetne folytatni sorait!!

ivan_campevic 2008.09.25. 14:14:12

üdv
más bejegyzésekben olvastam a dolgok konkrét megnevezésének hiányát. hátmajd lesznek. kezdésnek úgy gondolom nemrossz idáig. azt elértük legalább hogy legyen egy ilyen oldal. azaz megcsináltuk.
kamon
üdv
ivan

pííí 2008.09.25. 23:17:21

hát igen sajnos hiáb vannak jo észrevételeink mert nem hallgatnak az érveinkre mik ép-ész érvek....
erre csak egyellenpéldát tudok hozni amikor is a marci 1sősként megszvaztatta a háromnegyed 11-es cigiszünetet ami hülyeség volt??? szerintem nem mivel előtte mindenki a mosdókban cigizett utána meg szinte senki!!!!!! szoval a diákságnak vannak jo ötleteik csak meg kéne próbálni őket alkalmazni és ami nem jön össze akkor azt nem kell eröltetni, de ami igen.....
és ime itt is van egy konkrétum.

robit ikalju 2008.09.25. 23:32:44

hát... zsófinak: nem lett megszavazva végül, amire utalsz. ne tájékoztass félre. s hogy nem hallgatnak meg benneteket? ez sem egészen így igaz. nem a mundér becsületét védem, ha hiszed, ha nem. tudnék mondani jónéhány tanárt (nem magamra gondolok, még mielőtt...), aki igenis sokat tesz értetek, most meg mindenkit be a kalapba? igazságtalan.
ha valóban nem vagdalkozni akartok, hanem habár fedezékből, mégis értelmesen rámutatni általatok problémának (gondnak) tekintett jelenségekre (lényegre), akkor először vegyétek komolyan magatokat, hogy aztán nekem is sikerülhessen ugyanez magammal és veletek szemben, nade mellett is talán.
azt írtam az első kommentekben, hogy na végre. végre felhajtjátok a szőnyeget, mert hiába porszívóztuk, bizony összegyűlt alatta a por, meg amit besöpörtünk alá. nem baj, ha takarítani akartok. csak arra kérlek benneteket, hogy ne vízágyúval. persze, végül is azt csináltok, amit akartok. pl. túlélősót. szerintetek ez hova fog vezetni, hm?

zsófi 2008.09.26. 21:03:18

javítom,sosem akartam volna egy kalap alá venni senkit. vannak a tanári karban olyanok, akik segítenek amikor szükség van rá.

r.T. 2008.09.26. 21:13:51

mi nem azok a rendőrök vagyunk akik a tűntetésben zajló rossz dolgok ellen hasonlóakkal lépnek fel a nép nevében... mi nem vízágyúzunk... jó lenne megérni hogy nincs is rá szükség mert nincs aki ellen ellenlázadnunk kéne úgymond! tekerjük fel együtt azt a szőnyeget, tisztíttassuk ki és kezdjük újra...rendszeresen tisztán tartva azt a kárpitot... na nem az hogy hetente lázadozzunk... hanem együtt, egyfolytában figyeljünk oda... és ha piszkos lesz, szóljujnk és együtt kényelmesebben egyszerűbben és gyorsabban kitisztítjuk... álmodozni jól esik:) álmodjunk jókat , hátha teljesül:)
szóval mi feltakarítani szeretnénk szívesen és meg is fog történni tetszik nem tetszik... de együtt egyszerűbb... remélem nemcsak én, nemcsak mi, hanem a tanárok is így látják ill. belátják!

robit ikalju 2008.09.26. 22:24:46

r. T.-nek: randben.

pííí 2008.09.26. 23:22:12

én csak annyit moondanék hogy ez szerintem kivitelezhetetlen hacsak nem tesznek a tanárok érte vmit mert emlékszem hogy 1 héten szenszejjel megbeszéltük hogy a szilencium miatt felmennénk az igazgatónőhöz és szenszej ezt megemlitve neki azt kapta válaszul hogy oda ne merjen küldeni minket...

Agatha 2008.09.26. 23:35:25

Ebben az a legrosszabb, hogy ha a diákok a vezetőséghez valamilyen kéréssel akarnak fordulni, azt csak a DÖKön keresztül tehetik. Aminek ugye nincs akkora ereje, mintha odaállnánk 30an az igazgató elé és egy szószóló elmondaná a közös kérésünket.
A másik meg az, hogy elvileg az új házirend addig nem léphetne érvénybe amíg a DÖK nem írja alá, ez pedig asszem még nem történt meg.(jó, lehet, hogy azóta már igen, de amikor el kezdték alkalmazni, akkor még tutira nem)

lokálpatrióta 2008.09.26. 23:40:42

azzal lövünk amivel tudunk. amúgy pedig ha a tanárokat nem szórjuk bele abba a bizonyos közös kalapba, akkor a diákokat, sőt a blog készítőit és látogatóit sem kellene. ha nem lennének deviáns diákok akkor nem született volna a blog. attól még, hogy valaki szellemeileg visszamaradott, attol még az iskola része, tehát a blogra is kiírhatja a véleményét(nem én szerkesztettem az iskola felvételi renszerét). akinek nem tetszik, annak nem kötelező vele foglalkozni. csók

pííí 2008.09.26. 23:59:14

szép volt lokál aki nem akar az ne olvassa el ne is lépjen fel ide és ne dobálozon olyan szavakkal amit maga sem ismer

robit ikalju 2008.09.27. 22:31:13

pííí 2008.09.26. 23:22:12
"én csak annyit moondanék hogy ez szerintem kivitelezhetetlen hacsak nem tesznek a tanárok érte vmit mert emlékszem hogy 1 héten szenszejjel megbeszéltük hogy a szilencium miatt felmennénk az igazgatónőhöz és szenszej ezt megemlitve neki azt kapta válaszul hogy oda ne merjen küldeni minket... "

EZ KIEMELT HIRDETÉS.

nem hiszem el. ne legyen igaz. ha mégis, hát... hol a kalapom? ki hazudik? HOL A KALAPOM?

robit ikalju 2008.09.27. 22:33:18

"attól még, hogy valaki szellemeileg visszamaradott, attol még az iskola része, tehát a blogra is kiírhatja a véleményét(nem én szerkesztettem az iskola felvételi renszerét). akinek nem tetszik, annak nem kötelező vele foglalkozni. csók "

puszillak én is, édes. csak nem akarsz kitiltani innen? ejnye.

robit ikalju 2008.09.27. 22:34:58

na jól van pí, hát te is megcsaltál... oksa, vettem a lapot. többet nem olvaslak benneteket. így hát nem is kommentelek. jó mulatást.

eper92 2008.09.28. 21:02:41

Tan' kérem, ez butaság! :-) És mivel úgyis olvassa: jöjjön vissza és csak kommenteljen nyugodtan. Szükség van rá.

robit.ikalju 2008.09.28. 22:20:42

hápperszehogyaz, eper! nem érezted ki belőle az iróniát... mint láthatod, nem hagytam abba. ha sértődős lennék, már nem lennék. ugye, érted?

robit.ikalju 2008.09.28. 22:23:03

ja még zsófinak: arra határozottan emlékszem, hogy megszavaztuk a tanáriban: ne kelljen hajnali négykor felkelnie annak, akinek nincs első órája.úgy látszik, fölösleges bohóckodás volt. na, nem is emelgetem többet a kezem, mert még elfáradok minek.

lokálpatrióta 2008.09.28. 23:28:13

én éreztem az iróniát, de ezek szerint az én kommentemből nem érződött, hogy kinek szántam. sorry. egyetlen tagot sem szeretnénk elveszíteni, főleg ilyen oszloposakat nem.

robit ikalju 2008.09.28. 23:38:42

hámmá megin sértegecc, lokál! osz lopok is már? ráadásul főleg? no megállj, holnap felelni fogsz!

ivan_campevic 2008.09.29. 16:44:14

üdvözlégyetek
örülnénk,és mindenki örülne hogyha minél több írás lenne itt. éppen ezértakinek van kedve, ideje, avagyakarírniideegyszemélyesgondolatot, bejegyzést, az írja meg ide: dlsbblog@indamail.hu ,majdmimeg feltesszük.
üdv
ivan

robit ikalju 2008.09.30. 18:28:23

Csepeli György: Előítéletek és demokrácia (részletek)
A demokrácia és az előítéletek között ellentétes, ugyanakkor egymástól elszakíthatatlan kapcsolat van. A demokrácia az emberi együttélés szüntelenül változó viszonyrendszere, melynek lényege a racionális belátás, az uralom elszakítása az önkénytől, olyan politikai berendezkedés létrehozása és fenntartása, mely legfejlettebb formájában a hatalom gyakorlásához szükséges erőszakot kiszámítható, ellenőrizhető, a többség számára elfogadható mederbe tereli, tiszteletben tartva a kisebbség méltányolható jogait. A demokrácia válasz az emberi létet fenyegető káosz kihívásaira, a rend megteremtésének kísérlete.
[…]
Az emberi viszonyok alakulásában az előítéletek speciális válfaja, a csoportközi előítélet játszik kitüntetett szerepet. Ebben az esetben a kategorizáció (és azzal szoros összefüggésben az elnevezés) következtében összetartozónak tűnő emberek észlelésében és a velük kapcsolatosan mutatott viselkedésben a megismerők és cselekvők körében eluralkodik az a meggyőződés, miszerint az adott csoportba tartozó emberek jobban hasonlítanak egymásra mint másokra. Kialakulhat az a tévhit is, miszerint az adott hovatartozás minden más emberi meghatározást felülírva különleges és egyedi jellegzetességekkel ruházza föl a csoport minden egyes tagját, a tagok fogalmába az élő tagokon kívül beleértve a már nem élőket valamint a még meg sem születetteket. Ez a homogenizációs kényszer a csoportközi előítéletek alapja, mely a saját csoport-hovatartozás bázisán alakul ki. Mivel az esetek többségében a saját csoport-hovatartozás pozitív érzések forrása, a társadalmi azonosságtudás kiindulópontja (Turner, 1987), a homogenizációs vélelem saját csoport esetében pozitív felülértékeléssel, idegen csoport esetében negatív leértékeléssel párosul.
[…]
Értékek esetében eleve nincs mit kommunikálni, hiszen alapjuk nem az empíria, hanem a hit. A félreértések ezáltal azonnal félreértelmezéseket váltanak . Sértődés, ijedtség, harag lehet a reakció, mely a másik félben frusztrációt, majd agressziót vált ki. A kölcsönös agresszív cselekvések láncolata rosszindulatú társadalmi folyamatot indít el, melybe könnyű belekerülni, de annál nehezebb belőle kikeveredni. Nemzedék öröklik a hajdani vélt és való sérelmek miatti bosszúvágyat, melyet, ha az ellenségnek bélyegzett emberek bármelyikével szemben (gyermekkel, nővel, időssel, felnőtt férfival egyaránt) kiélnek, akkor felmentést kapnak a lelkiismeretfurdalás, a morális disszonancia okozta feszültség alól. Ezt a tünetet nevezi Ivan Böszörményi-Nagy „destruktív felhatalmazásnak”…
[…]
A társadalomban elhelyezkedő csoportok érdekviszonyai egyes csoportokat előnyös helyzetük megtartására más csoportokat hátrányaik ledolgozására késztetnek. Mindkét esetben a nyers érdekek önmagukban nem elégségesek ahhoz, hogy megfelelő kollektív akciók szülessenek. Ez csak akkor lehetséges, ha pszichológiailag hatékony indítékok állnak rendelkezésre, melyek az adott csoportok tagjai körében elhihetőek, sőt valóságosnak tűnnek. Az előítéletek szállítják az okokat. Az alul lévők kizsákmányoltnak, igazságtalan megkülönböztetésnek élik meg helyzetüket, s a felül levőket vérszívóknak, zsarnokoknak, elpusztítandó parazita népségnek tartják. A felül lévők az alul lévőket alacsony intelligenciájú, morálisan eltévedt söpredéknek láthatják. Belátható, hogy ilyen mérvű optikai csalódások lehetetlenné teszik a megértést és a kommunikációt […]Olyan világ jön létre, ahol csak áldozatok, árulók, hősök, szélsőségesen pozitív vagy negatív tulajdonságok vannak, melyek mögött eltűnik az egyéni sors, a választás, a szabadság és a méltóság.
[…]
Felmerül a kérdés, hogy miért oly kicsi az előítéletek cáfolási tartománya, miért állnak ellen az előítéletek az empirikus világból származó ellentétes információknak. Az okok nemcsak az előítéletes megismerési szerkezetre lényegénél fogva jellemző elhárítási, szelekciós és identitásvédő funkciókban gyökereznek, hanem abban is, hogy minden csoportban vannak személyek, akik identitásába csoport előítéletei kitéphetetlenül beépülnek, s a zárt nézetrendszer olya mértékben a sajátjukká válik, hogy maguk is zárttá várnak. Ez a Rokeach által zárt vagy dogmatikus gondolkodásnak nevezett minta részévé válik a személyiséget teljes körűen behatároló tünetcsoportnak, melyet Adorno és munkatársai „tekintélyelvű személyiség”-nek neveztek.
[…]
Az előítéletek ártalmai a szavakkal veszik kezdetüket. A gyűlölet szavai azonban nem értelmezhetők a szólás szabadságának terminusai szerint, mivel a szó ez esetben tett. Egy-egy sértő kifejezés, a másikat identitásában megtipró, emberi méltósában megalázó szó vagy mondat ugyanúgy ártalmas, ha nem ártalmasabb, mint a testi erőszak. A szóbeli előítéletességet követi az elkerülés, mely közvetlen módon nem okoz hátrányt, de kifejezi a nem saját csoporthoz tartozóval szemben a lelki távolságtartást és megvetést.
[…]
Speciális válfajt képeznek a többség-kisebbség közötti előítéletek. A tünetek ugyanazok, mint akkor, ha egyik csoport sincs többségben a másikkal szemben, de a kisebbségeknek szembe kell nézni az „illuzórikus korreláció” ártalmával, mely tisztességtelenül negatívabb színben tünteti fel őket mindenkivel szemben, aki nem a többséghez tarozik (Hamilton, Sherman, 1999). A kisebbség reakciója a többség előítéletes reprezentációjára érthetően ugyancsak előítéletes lesz, ami igazolásként szolgált a többség számára, miáltal feloldhatatlan csapdahelyzet keletkezik. A csapdából való szabadulást lehetetlenné a kisebbségi öngyűlölet, melynek szuggesztiója abban áll, hogy a kisebbség a többség által róla alkotott képben magára ismer.
[…]
Ugyanakkor tudnunk kell, hogy Nietzsche szavával szólva, az előítéletek emberiek, túlságosan emberiek ahhoz, hogy be lehessen őket tiltani. A meglévő szabályok és törvények igazíthatók és módosíthatók, de ez nem lehet a teljes megoldás. A szólás szabadsága nyilván nem kell hogy kiterjedjen a gyűlöletbeszédre.
[…]
A toleráns, nem tekintélyelvű, racionális és nyílt gondolkodás mintáira épülő demokratikus társadalmi rend csak akkor képes együtt élni a merőben más logikát követő, intoleráns, tekintélyelvű, irracionális és zárt gondolkodás mintáira épülő rend híveivel, ha a társadalom véleményirányító elitje, a politikai, kulturális és gazdasági élet főszereplői, a helyi társadalmak vezetői példát mutatnak, s viselkedésükkel, megszólalásaikkal egyértelműen kimutatják, hogy nem értenek egyet semmivel, ami az emberi és polgári jogok oszthatatlan birtoklását és érvényesülését sérti.
[…]
A felnövekvő nemzedékek iskolázása nem nélkülözheti az előítéletek ellen immunizáló nevelés programját (Educatio, 2007). Ennek eszköze a deszegregáció és a tantervek oly módon történő alakítása, mely azonos esélyt ad a legkülönbözőbb csoportok kulturális, vallási és társadalmi azonosságát meghatározó értékek bemutatásának, ami egyáltalán nem ellentétes azzal, hogy egyidejűleg mindenkiben erősödjön saját őseitől örökölt identitása. Hasonlóképpen szükséges, hogy megfelelő képzési programok legyenek a közszolgálatra vállalkozók számára, akik az egyetemeken és a főiskolákon nemcsak a szakmát, hanem a hivatás gyakorlásához elengedhetetlenül szükséges társadalomlélektani ismereteket is meg kell hogy tanulják, s a diszkriminációtól mentes viselkedést be kell gyakorolják.

zsófi 2008.09.30. 21:55:48

akkor rossz a visszatájékoztatás, mert én már nem így hallottam. na ezt már nem szeretem!!! a tavalyi meg lett szavazva, csak a nevelők nem voltak szigorúak és tojtak magasról az egészre. nincs semmiféle félretájékoztatás.

robit ikalju 2008.09.30. 22:03:21

ez nem igaz, zsófi! ismétlem: a kollégiumi kapu-ügy jelenlegi formájában NEM LETT MEGSZAVAZVA!
Nincs félretájékoztatás? meglehet. az is lehet, hogy semmilyen nincs. na, csak egy adalék, csak neked:
hétfőn gyűltünk a tanáriban. olyasféle kérdésekről döntöttünk, ami iskolai szabályzatokat stb. is módosít. ezeket az okmányokat a DÖK-nek is alá kell(ett) írnia, legkésőbb ma. kérdés: megszvazta a DÖK is? ugyan mit? egyetlen képviselője sem volt jelen! tájékoztatták őket, kérték, hogy legyenek ott? ha igen, nem érdekelt senkit a dolog? ha nem, akkor mi van a tájékoztatással? (esetleg utólag? na de ez nem így működik... csak úgy csinál, mintha működne.)

laca 2008.09.30. 22:27:14

tána DÖK nemtudott róla.
amit persze el tudok képzelni.

zsófi 2008.09.30. 22:27:50

én a tavalyira értettem még a kapus dolgot. az már eddig is benn volt a koleszos házirendben. és akkor érvénybe lépett!(ismétlem csak a nevelőtanárok jóindulatán múlt, hogy mindenki kedvére mászkált!!)
jelenleg nem tudom mi a helyzet, hol jár a dolog, azt nem tudom miért nem volt DÖK-ös képviselő.

lokálpatrióta 2008.09.30. 22:29:22

a dök és a kök nem tudja ellátni megfelelően a funkcióját. valamelyik nap azt a panaszt hallottam, hogy nem ilyen embereket kellene a dökbe ültetni mint a "roni meg a taraj". hát kénytelen voltam ellenkezni. nem a dök képviselők személyével van a gond, főleg nem ezen kettősével, hanem az egész szervezettel alapjában véve. a jogok és a kötelességek nincsenek egyenrangban. lehetőségek tekintetében még inkább meg van kötve szerencsétlenek keze mint mindenki másnak aki intézkedni akar. és ez sajnos nem csak a mi iskolánkra igaz.

robit ikalju 2008.09.30. 22:41:19

hm... ismeritek ti egyáltalán a jogaitokat? (a kötelességekről gondolom eleget hallatok...)

ivan_campevic 2008.09.30. 22:45:49

dear robit és minden félreinformálódott.
a magasraállitotthajúgyerek aláirtmindent. már a megyénél vannak a meg illetve megnemszavazott papperok. csak mindneki asziszi hogy hát az még nincs is megszavazvaaa váólééé.demegvan. azaz ő mondta. a magsraállitotthajúsrác.
óóóóó
és még egyvalami. tudom,tudjuk hogy a tanárok nagyonnagyrészének nem tetszik ez a fórum, ez a blog, ezek a beszélgetések. dekönyörgöm,ha elhorgyák fűnekfának, utána miért olvassák, és miért kell megint fűnekmeg a másiknak megint elhordani. minek?
naezekazok a tanárok,akiknek mindegy micsinál a diák,tökmindegy,deaznemjó. pedig olvassa. na akkor olvassa. és irjaleaztamit akar. mert örülünk annak aki tanár és olvassa,ésir,és akkor horgyaelott.
denemám,őktudják,
és elhorgyák a fűnek és a fának.

zsófi 2008.09.30. 22:48:23

nem én tájékoztatok félre, hanem tanárúr van félretájékoztatva, de nem általam!
azt hiszem ebben a témában nem nekem hiányosak az ismereteim! :)

robit ikalju 2008.09.30. 23:10:10

először campevicnek: jó a stílusod, bírom olvasni.
de ne keverd a hétfői szavazást össze a koleszos üggyel, arról ui. nem volt szó. pusztán arra céloztam, hogy a Dökk-nek jogában állt (volna) részt venni a döntéshozatalban, de (valami ok folytán) nem tette vagy nem tehette meg. szó szerint (vagy lényegét tekintve) hangzott el: megszavaztuk, a Dökk-kel meg aláíratjuk. birkák.

zsófi, meglehet, de hát akkor mégiscsak van félretájékoztatás. győztem.
félretéve a tréfát, elmondom az ismereteimet a kollégiumi ügyről: tény, hogy tavaly be akart keményíteni a vezetőség ez ügyben, tény, hogy többször volt szó arról, hogy bezár a bolt. végül aztán egy órák utáni gyűlésen (diákok nem voltak jelen) téma lett.
határozott álláspont volt, hogy bizony az átjáróajtót be kell zárni délelőtt. indokok komolysága: a bejárós sem mehet haza. kacag a vakbél, ugye? hiszen akkor azt is mondhatnám, aki öt percre lakik a sulitól, az ne sokat pofázzon, mert neki alig kell gyalogolnia, bezzeg, aki tíz percre lakik! különben is: nem kap rétest estére.
a tanárok 80%-a kábé támogatta a jól megalapozott indokokra épült bezárás ötletét, mígnem egyik kollégám felállt, és elkezdte magyarázni, miért nem jó ez. elképesztő ridegség, meg nem értés fogadta, egyedül maradt. majdnem. de akkor felszólalt egy másik kolléga, és ketten már meg tudták győzni a tanári kart arról, hogy ne csináljanak hülyeséget, hagyják békén a szerencsétlen diákokat, van elég bajuk, pl. hogy fognak tesi után lezuhanyozni, nameg egyebek. megfordult a közhangulat, a kollégiumi átjáró ajtajának bezárását a tanári kar ELVETGETTE, igaz, a szokásos zsarolási technikával: ha a diákok nem tartják be a játékszabályokat, egyből zárul az ajtó. ezután történt nemsokára (egy-két hét) az ominózus lopás. (mellesleg remélem, hogy már nem jár az iskolába az a rohadt, szemétláda tolvaj.) az igazgató ekkor önhatalmúlag (illetve a "megállapodás" alapján be akarta záratni az átjárót, de tudtommal egyik kolléga meggyőzte, hogy ne alkalmazzon kollektív büntetést, mégiscsak jobb lenne nem az átjáró ajtaját, hanem az értékeket zárni. hogy ezután mi történt, nem tudom, lehet, amnéziás vagyok... vissza kellene nézni az iktatásban a házirendekről szóló döntést. ha van erről jegyzőkönyv. mert megsúgom: a hétfői döntésekről hivatalos jegyzőkönyv pl. nem készült. vagy ha készült, nem hivatalos, ui. minket az értekezleten nem tájékoztattak arról, hogy ki lesz a jegyzőkönyvvezető. hát ennyit a tájékoztatásról és a demokráciáról.
ha rosszul emlékszem, kérem, igazítson ki valaki. nem vagyok tévedhetetlen, meg hát a memóriám sem valami jó. öregszem.

zsófi 2008.09.30. 23:12:17

igen a dök nem tudott róla,most tájékozódtam.

Jichak 2008.09.30. 23:20:03

-what's democracy?
-democracy is the freedom to elect our own dictators.
és még azokat is rosszul:)

zsófi 2008.09.30. 23:20:31

rendben, nekem mindegy ki a győztes:D bár gondolom nem ez volt a lényeg.
igen a zuhanyzós probléma miatt lett az a felállás, hogy tesi előtt és után vissza lehet járkálni.én meg így tudom, és asszem a diákság nagy része is(ha nem, akkor írjátok)
legalább az biztos, hogy a félretájékoztatás megy.

robit ikalju 2008.09.30. 23:29:33

ez szép volt Jichak. bearanyozom. teccett....
más: dlsb bloggerek! lassan ideje lenni gondolkodni azon, hogy színesítsétek a blog profilját. legyen olvasottabb, írottabb! legyen online iskolaújság, a másik amúgy sem ér semmit, régóta döglődik. vagy ne legyen iskolaújság, de legyen egy olyasféle rovat pl., mint a literán a hadd szóljon! ahol "alkotásokat" publikálhat a diák, már ha alkot, ugye... én szívesen begépelném egy-két diákom születőfélben lévő dolgozatát... :)
szóval, ha majd ráértek, nem csinálnátok még egy-két fület? pl. a tanárok is beírhatnák a diákok "aranyköpéseit", stb. bulvárosítsuk már el egy kicsit ezt a véresen komoly világot, mert ha így marad, akkor csak a láncaitokat veszíthetitek el, proletárok!

robit ikalju 2008.09.30. 23:40:15

jah, hát én is azért nem linkeltem be a két szöveget, hanem inkább rövidítve beszúrtam a kommentekbe... attól tartok, még így is hosszú, kevesen fogják elolvasni, pedig.

robit ikalju 2008.09.30. 23:47:32

Jichak, jó volt a cikk, amit belinkeltél, köszönöm. és tkp. egyet is értek vele (bár ezt nem kérdezted). akkor ezntúl nem a demokrata kifejezést fogom használni, hanem a pluralistát. (meraz csak láccik rajtam, hogy nem vagyok demokrata. a cikk által említett értelemben legalábbis semmiképp. (már látom, ahogy peremnél kiragadják a szövegből: nem vagyok demokrata.) ha megengeded, egy rövid részt ideklikkelek az amúgy sem hosszú írásból:

"Az általános akarat tana egyáltalán nem azt jelenti, hogy egy ország minden polgára szépen leül, és megvitatja a politikai teendőket (ami egyszerű képtelenség volna), hanem azt, hogy valaki felismeri az általános akaratot, és végrehajtja azt: ez éppenséggel lehet egyetlen ember is (pl. a törvényhozó, a vezér, stb.). Azok, akik ezt az akaratot nem ismerik föl, azokat a szabadságra kell kényszeríteni, hiszen tévedésben élnek: saját érdeküket nem ismerik föl."

ivan_campevic 2008.10.01. 09:00:49

valóban jókat linkelt jichak.
és a blogról. tegnap este beszélgetést tartottunk jónéhányemberrel aki csinálná. és talán jutottunk is valamire.
művek,szerzemények,na azok különösen jóklennének,mindenki levéshetné mit is érez, hogyis teccik. ugyanez a e helyzet a fotóknál, rajzok-festményeknél.
tervezünk online szavazást is. persze nem politikait. hanem inkább érdekességeket. tervezünk interjúkat.
tervezünk,és azt szereténk hogy legyen is belőle valami.
naüdv

r.T. 2008.10.01. 11:45:03

ez a suliújságosdi tetszik...
azoknak a tanároknak akik olvassák ezt csak nem írnak!!!:
Kérem, ha többnek tartják magukat a diákoknál(illetve annál a képnél ami sokakban Önökről kialakult) akkor védjék meg magukat... vagy már annyira mélyen vannak " a mocsárban" hogy a kezük sem lóg ki gépelni?
vagy csak lusták? hmm...

r.T. 2008.10.01. 11:56:55

ezt szeretnénk:

Valami kell, valami jobb, valami szebb, valami más
Valami új, valami csoda, valami hirtelen változás
Özönvíz a társadalomra egy igazi agymosás
Hidd el nekem kéne, valami újítás

Kacag rajtad az Isten csak, kacag és nevet
Ő teremtett meg de most mit kezdjen veled?
Mi mást is tehetsz? Amit tudsz az ma még elég lehet
De holnap már nem, úgyhogy ne legyél már elégedett
Olyan világban élsz, ahol az esélyeid csak romlanak
Azt mondasz amit akarsz, de azt teszed amit mondanak
Nem mozdulok csak várok, kicsiket lépek mégis járok
Ha becsukom a szemem még a vak sötétben is látok
Neked, mindened megvan, de te többet is akarsz
Hiába lopsz, hiába csalsz az életbe úgyis belehalsz
Mit akarsz? Te mondd még mit akarsz itt élni?
Mindenki el van tévedve, de nincs okom itélni
Abnormálisnál is rosszabb, mindenki homoszekszuális
Hiába bosszant engem máris már, minden legális
Lehet egy, lehet száz is, úgyis totális a káosz
Térden állva könyörgök, kérlek változz!
Mondom a világnak, röhögök rajta, ő is rajtam
Senki nem látja, senki nem érti azt, hogy baj van
Te sem vagy elégedett, ígyvan ez nem vitás
Te is éppenúgy tűröd, hidd el kéne valami más


na hát akkor hajrá magunknak

ivan_campevic 2008.10.01. 15:05:38

naakor,ugyeelsőatanulás,azazaz alvás. igy aztán arrajutottunk hogy ma nekilátunk. valszeg este. de lehet előbb. de akkor sem dől össze ez a butavilág ha hacsakholnap.mindenesetre elkezdjük,megpróbáljuk.
osztmajd meglássuk mi sül ki, kicsit mindenesetre megpróbáljuk többszínűvé tenni az oldalt. nema hátteret. node lehet aztis.

"Egy negyed óra múlva már ülőhelyet is kaptam a padon, melyet réztámaszkodók mértek ki négy utas számára. Egyelőre csak annyi hely jutott nekem, hogy a levegőben lebegve fél combomra ereszkedhettem. A köröttem ülők ronda nyárspolgárok voltak, belefészkelték magukat vastag bundájukba és szerzett jogaikba, melyekből semmit sem akartak engedni. Én beértem azzal, amit adtak. Nem követelőztem. Tettettem, hogy nem veszem észre silány dölyfüket. Úgy viselkedtem, mint egy zsák. Tudtam, hogy az emberek ösztönösen gyűlölik az embereket, és sokkal hamarabb megbocsátanak egy zsáknak, mint egy embernek."

a mai napi élményemezvolt.

ivan_campevic 2008.10.01. 15:23:45

naakkormégegyszer. ha valakinek van ötlete, cikke, képe, fényképe,rajza,vázlata,kedve, ideje, bátorsága, cikke, ötlete, mégötlet-e,novellája, verse, kisregényenagyreénye...satöbbije, valamint ezt a valamijét szívesen megosztaná másokkal úgy, hogy még a véleményüket is meghallja,az küggye el ide legyenszíves.
dlsbblog@indamail.hu
ötleteket szeretnénk amin el tudunk indulni.
köszönjük,azt akarjuk hogy jólegyen. de nem mindenkinek mert olyan úgyseleszsose. de megpróbálunk mindent. ma kezdünk. de nembiztos. lehet csak másnap. azaz holnap.

robit ikalju 2008.10.01. 18:33:49

r. T. -nek
na micsinájjak, én nem tartom többre magam. akkor most már ne is írjak. hogy nem kell védekeznem sem, az mindenesetre megnyugtató. (bocs, de ma asszem, nekem is homályos lesz a villanykörtém, nem nagyon érek rá. vagyis semennyire.)

roni 2008.10.01. 20:32:34

lokál,bár nem tudom,ki vagy,azért rendes tőled,hogy megvédtél (minket).:P
hadd védjem meg én is magunkat,mármint a dököt. aki nem jár a gyűlésekre,az sztem inkább ne szóljon semmit,mert fogalma sincs arról,hogy milyen szervezések mennek,és egy-egy emberre mennyi feladat jut. vagy ha valakinek nem tetszik,az ajtó nyitva áll,tessék eljönni keddenként negyed 3kor a könyvtárba,és beszéljünk róla. lehet,hogy nekem is akadna jobb dolgom,mint sokszor másfél órát ott ücsörögni,és kiszenvedni valamit azért,hogy a többi 340 embernek jobb legyen. igen,ez talán nem érződik olyan erőteljesen a mindennapokban,de ha a dök nem csinálná azt,amit,akkor még rosszabb lenne. szerintem. arról,hogy a tanárok mikor gyűlnek,én csak ritkán szerzek tudomást,bár nem én vagyok az elnök,szal úgysem mehetnék be oda...
jah,és nem a dököt akartam itt fényezni vagy magamat,csak azoknak,akiknek nem tetszik,ott a lehetőség. tessék. lehet csinálni jobban (mert lehet,hogy a giminek nem csak/nemcsak (sosem fogom megjegyezni:P)) arról kéne szólnia,hogy reggel elmegyek suliba,végigszenvedem az órákat,aztán elhúzok haza,vagy valahova,csak el innen,a bulikra nem járok,sulis rendezvényeken nem látnak...mert sokaknak sajnos erről szól...(és persze ha vmi nem úgy van,az ilyen emberek tudnak a legjobban lázadozni. már ha ennyire futja egyáltalán tőlük...)

r.T. 2008.10.01. 20:54:57

Tanár Úr én nem így értettem tudja ezt úgyis Ön is... csak hogy hát akik nem írnak azok védjék meg magukat... ez se azt nem jelenti hogy akik írnak azoknak alapigazuk van vagy vmi... (szóval védheti magát :))
se azt hogy ne írjanak csakmegpróbáltam nekik intézni a szót...
meg hát nyilván benne volt egy kicsi provokáció is... mégg nem tilos :) lehet lassan betilltják?!!!...:)
Roninagy Rrel:) igazad van oké, de szó sem volt sztem igazán arról hogy a dökösök szerveznének rosszul... sőt nagyonis jó hogy egyáltalán vannak kiharcolt dolgok(egyáltalán bulik meg blabla ezt úgyistudjuk) csak az hogy a DÖK nem mindenbe tud igazából beleszólni... amibe tud (beleszólni/szervezi) az sztem maximális megelégedettséggel tölt el sokmindenkit(nyílván azért hiányosságok vanna de mi sem tudunk jobbat ezt ezért nem hangoztatjuk annyira) de sokmindenben nincs is beleszólása...
hányszorkérdezték pl meg hogy egy tanár vagy dolgozó(amelyik elvileg a diákokért dolgozik... mittomén konyhásnéni:)) az kell e vagy sem... ezek a döntések sztem a DÖKbe beleférhetnének... vagy nem... akkor viszont vki győzzön meg miért nem... és ez rossz h mert a DÖK nem elég felelősségteljes...csináljunk akkor felelősségteljesDÖKör...
szóval ilyesmikre gondoltam... talán gondoltunk...

robit ikalju 2008.10.02. 01:20:40

roni: az akadémija szerint: nem csak = nem kizárólag, nem követi következő tagmondatban kötőszó, legjobb, ha önálló mondatban. nemcsak = hanem kötőszóval, namegpecce is is lehet hozzá. de úgyis tudod, hogy egy hülyeség az egész.

r. T. kéjes bizsergés, hogy mosmá akkor végre nem elvtársnak kell szólítani senkit, és hogy úr lennék, vagy mifene. húzok legalább zakót, úgy írokolvasok tovább.
úgy tűnik, hijába. a tana-rack nem hagyják provokálni magukat, még mit nem, majd hogy ők leereszkedjenek holmi magukból belétek? nem esztek abból holnapig. (mindig ma van.) a hallgatás olyan sokat jelent, pölö akár bölcsességet is. de nem itt. szívesközlés: tehetetlenség, nulla kreativitás. ahova felnéztek, onnan eső esik. sajnos, ezt kell mondanom. jótanács: ne foglalkozzatok hát a tanarakkal. ők se foglalkoznak veletek. azért csak húzzátok, kituggya meddig húz 6tyátok. tudjátok-e, hány7avilág? annyinál biztos több, hogy nem tiiltják be, mert hogyan is tudnák. meg azt is tudják, hogy. szóval, fáj kimondanom. ezért inkább nem is. én is inkább csak hallgatok, miközben írok. hallgatásáról ismerszik meg az ember. napról napra egyre jobban. azt kell mondjam győztetek. és most nézzetek végig a pusztuló tájon. van ez a vereség, ami fáj a szívnek, mert talán önmagát szerette volna legyőzni. hát nem sikerült, mert nem adott hozzá kezet az, aki felé nyújtózkodott. durván félrelökte. hallgatott. megőrizte magát, azt hitte, elkerülte a tűt, a hegyest, ami jól lyukasztja az üres hólyagot. most hát lehet a hatalomra támaszkodni. kapaszkodjatok, indul a villamos. nameg zakatol a vonat: hegyekvölgyek között. egyajelszónkabéke. naszóval ennyi megérte.
kedves r. T., mostantól annyit javasolhatok: ahogy ők nem vesznek rólad, rólatok tudomást, úgy vegyetek ti is sem róluk. legyen a nyűtt vonóbul bot, de húzzátok, a nótájukat már el sem is érdemes hegedülni. nem minden tanár zseni. és nem minden zseni tanár. zseni ne menjen tanárnak. kaptafa harapjon vargába.

r.T. 2008.10.02. 10:56:26

állandó hangsúlyozásnak örvend a mondat: vállaljátok a felelősséget(más tettéért is..........) ezt hallani órákon ha elkésünk, vagy nincs házink, ezt hallani a koleszban ha van egy zsepi a kukában(igen az már az 5 pontból csak 2........)
de akkor vállalja a másik oldal is...

továbbá mindenki mindenkor azt nyúzza hogy legyünk egyenesek, őszinték.... ha megtesszük jön az előző... a következmények... visszaélés...

ugyanakkor mindig arra hivatkoznak, hogy azért rossz vki mert rossz a társasága... rossza példa előtte...

az talán jó példa amikor a tanarak kedvesen belemosolyognak az arcunkba és úgy hazudnak ahogy más ember nem is tud?! ilyenkor nem mondjuk hogy a ossz példa? hol itt a két oldal egyenlően kezelése...
az ember (elvileg) úgy lett teremtve(már ha hisszük...) hogy magának netudjon ártani... na most a gyerek is ember (ha tetszik ha nem...) tehát ő sem ártana magának mert nem arra van "beprogramozva" ugyanakkor ha szegény már nem lát mást csak hazudozást 'ármányt'(hű most már igazi brazil szappanoperaforgatókönyv lesz lassan az oldal:))
meg efféle rossz dolgokat akkor mit tegyen?

szóval kicsit gondolkodnia kéne azoknak akik előttünk most már nem léteznek igazán...
nem is tudom ezt most kikről írtam...
csak úgy gondolkodtam hogy mit mondanék a rosszaknak... ha lennének... de nincsnenek boldogok lehetünk... akkor pedig reFarmoljunk amennyire tehetjük...

petermarton 2008.10.02. 12:48:51

"Őrizd az embert magadban,

hogy jogod legyen a szóhoz,

hogy súlya lehessen a szavaidnak,

hogy méltó maradj a munkához....!"

(Kósa Ferenc)

petermarton 2008.10.02. 13:05:34

(cited on behalf of my former tutors...of course)

roni 2008.10.02. 20:35:47

tanár úr,úgysem fogom megjegyezni soha,annak ellenére,hogy ezt a szabályt ismerem,mert valaki megtanította...:) vagy ilyesmi.
szerintetek hány tanárt érdekel,hogy mi van velünk? és azt vajon érdekli,aki megkérdezi? mármint úgy igazán (nemcsak/nem csak :D:D az,hogy miért nincs házink.bár általában ez sem érdekel senkit.egyes.ennyi.) persze én nem kérdezhetem meg,hogy xy miért nem javítja már ki a dolgozatomat három hete. hol itt az egyenlőség kérem? vagy egyből jön a magyarázattal,hogy ez meg ez volt,sok a dolgom,család,gyerekek,az összes többi osztály most írt,blabla. oké. velem meg az összes többi tanár most íratott. az sem érdekel senkit,hogy mi van velem a magánéletben,éppen rosszul voltam-e előző nap,vagy neadjisten iskolai dolgokat szerveztem,és azért nem volt időm/energiám/kedvem annyit készülni az adott órára(persze nem várhatom el,hogy mindig minden tanár mindenkit végigkérdezgessen,meg erre nincs is szükség(em),csak tényleg kicsit jobban figyelhetnénk egymásra).majd egyszer hozok egy tök jó filmet (aztán majd jól törvénysértünk és megnézzük),amit szerintem mindenhol mindig vetíteni kéne,mert nagyon rávilágít arra,hogy mennyire teszünk a másikra,és hogy néha ezen mennyi minden múlhat (és most pl. hadd ne menjek bele a pár héttel ezelőtti dolgokba).
ennek tükrében lehet,hogy hülyén hangzik (meg talán amúgy is),DE engem mondjuk érdekel egy-két tanár,pl. szívesen meginnék velük egy sört (akarom mondani,teát),és elbeszélgethetnénk sulin kívül(i) dolgokról. egyszerűen örülnék,ha nem annyiban merülne ki a kapcsolatunk,hogy a tanár bejön órára,leadja az anyagot és kimegy. persze ez nem mindenkire vonatkozik,de akad ilyen is. csak lehet,hogy meglepődnének,ha óra után odamennék hozzájuk és azt mondanám: "hé,elmegyünk valahova inni (egy teát)?" (ez lenne az a bizonyos szakadék vagy űr,ahogy emlegetve lett?) (pedig mennyi regét hallottam arról,hogy régen 4-5 native futkozott a suliban és milyen jóban voltak egy-egy diákkal,ment délutánonként a spanolás.és nemcsak/nem csak velük) és seggnyalni sem akarok én sem. bár,akit elhívnék,annál talán nincs is rá szükségem,akit meg nem,az itt most mind1.
jah, tanár úr. én nem forgatom a fejemet.el. és köszönni is szoktam. mindenkinek.
ps: nem általánosítani akartam (persze sikerült,hurrá.),mert igenis vannak kivételek.csak kevés.sajnos.

r.T. 2008.10.02. 22:34:42

mintha kimondtad volna amit mindenki érez...
(B)algák volnánk? mit képzelünk mi?hát ezt... na és?!

a sajnos számomra hogy vannak tanarak akikkel ne innék semmifélefajta teát... de ilyene mindenkinek mindenhol akad... a lényeg sztem hogy még vana túloldalon is pár tanár(hú hogy szerethetik a tanárok amikor így jellemezzük az érzéseinket velük kapcsXD)

sztem a native-es eltávolodás a bizonyos hallucinogén szerek közösen való fogyasztása volt anno... igaz én erről csak hallottam inkább mint tudtam volna de hát ilyen pletyka is indul vmiből...

egyébként Roni! vannak tanárok(hidd el:)) akikkel el lehet menni és teázni és még beszélgetni is(suliról, hülyetanarakról vagy éppen politikáról... vagybánomisén)

néha jóérzés névtelenül beszélni... na nem visszaélni vele csak hát úgy mégis:)
megszűnik a személyeskedés teljes mértékben... és ez néha szükséges sztem ahhoz hogy józanul és tisztán vélekedjünk mások gondolatairól... pl nyilván nem mennék bele egy osztós ereszdelahajam vitába vkivel akiről tudom hogy igazgató :D lehet h ez is rossz felfogás de megvagyok vele...

mindig megvannak a kiskapuk... mindig és mindenkinek... a tanároknak is h ne adják ki a dogáinkat de nekünk is ha arról van szó hogy rá akarnánk gyújtani(most egy szélsőséges példa csak)
jó lenne ha egyenesen el lehetne ezeket intézni vhogy a nagykapukon keresztül is... kellemesebb és kényelmesebb lenne...

és aki igazán magáért harcol(mert ugye a túlélés működő módja ha magunkért küzdünk az életben[élettel]) az sztem nem fordítja el a fejét... mert inkább kéne büszkének lenni arra hogy kiállunk az igazunkért mint ezért szégyenkezni vagy bujdosni...

na kesze-kusza eszmefuttatásaimat hadd zárjam egy dialóggal... egy dialóggal Donnie Darkotól és a Nyuszitól:
"-Miért viseled ezt a nyúljelmezt?
-És te miért viseled ezt a hülye emberjelmezt?"
nocomment...

robit ikalju 2008.10.02. 23:05:06

roni, szívesen megnézném azt a filmet. lehet, nem láttam.
r. T., kijaz a (mijaza) Donnie Darko? lehet, megkereshetném neten is, demost nincs hozzárá kedvemidőm.

robit ikalju 2008.10.02. 23:59:16

r. T. bejegyzésére reagálva:
na, most már én is azt mondom: hadd szóljon! kénytelen leszek elővenni a hatlövetűt. a hétvégén (akkor lesz rá időm) írok egy posztot Konfliktuskezelés címmel, és átküldöm a bloggereknek, hogy tegyék fel. hogy miről fog szólni? arról, amiről r. T. beszél. elmondom, amit láttam, tapasztaltam ebben a gimnáziumban (meg "pályafutásom" során) a tanarak között. mert azt hiszem, megérdemlik, miután gőgös és kényszeredett hallgatásba burkolóznak. nem érdekel, ha esetleg valaki közülük álnévvel itt. tanár ide ne írjon álnévvel, nem indoklom, hogy miért. (még mielőtt valaki engem: olvasd visszafelé, ez egy anagramma, méghozzá teljesen egyértelmű és nyilvánvalóan beazonosítható tanár és diák számára egyaránt.) szóval, kedves barátaim, kis türelem, és az ugatás után kezdődik a táncos (ne olvasd félre: nem láncos!) harapás...
aztán meg közben is mehetünk a nagyerdőbe teázni, ha valaki meghív.

robit ikalju 2008.10.03. 00:02:51

petermarton, tkp. nem is kellene reagálnom arra, amit te. csak annyit: maradj méltó és őrizd. vedd elő a zsebkendődet, ha már ennyire meghatottad magad (engem nem), és fújd ki az orrod. aztán nyisd szét és nézd meg. ha nem taknyot látsz benne, fizetek egy sört.

robit ikalju 2008.10.03. 00:19:54

"Annak a csigának a tragikus esete, aki már a startvonalnál kipurcan, szörnyet hal, mert a gondolatai elébe mentek a cselekedeteinek." - ezt a filmet biztos, hogy nem láttam... sajnos. de sztem fogom.

Romanista 2008.10.03. 02:49:33

Erre: robit ikalju 2008.10.03. 01:17:55

meg erre:

robit ikalju 2008.10.02. 23:59:16

egy éjszaka az éjszakában után ez:

www.youtube.com/watch?v=OAkfHShATKY

robit ikalju 2008.10.03. 06:17:06

köcce. ejjó volt. különösen koránreggel. haakakas szól.

r.T. 2008.10.03. 09:40:37

Donnie Darko egy film, melyben a szereplő neve ez, egy úgymond skizofrén diákról szól... sztem jó film:)
Roni a filmre én is kiváncsi lennék...
na jó munkát-órát mindenkinek;)

r.T. 2008.10.03. 09:54:30

ja a filmről egy picit... nos elég érdekes kérdéseket vet fel számos dologból, mind szociológiai mind pl fizikai kérdések, de inkább hipotézisek...
sztem egy izgalmas film, ami azért hagy egy kis nomot is az emberben(legalábbis bennem hagyott...)
a lényege tulajdonképpen, hogy van e meghatározott jövőnk, és ha van át tudjuk e írni azt amennyiben tudjuk mi az...
azt hiszem nem veszít senki azzal sokat(úgy 1óra 40percet:)) ha megnézi... ajánlom mindenkinek

petermarton 2008.10.03. 10:24:11

{robit ikalju írta - 2008.10.03. 00:02:51}

"petermarton, tkp. nem is kellene reagálnom arra, amit te. csak annyit: maradj méltó és őrizd. vedd elő a zsebkendődet, ha már ennyire meghatottad magad (engem nem), és fújd ki az orrod. aztán nyisd szét és nézd meg. ha nem taknyot látsz benne, fizetek egy sört."

{Márai Sándor írta - anno}

A fanatikus emberről

"Mindig, mindenütt, minden módon és alkalommal küzdeni a fanatizmus ellen. A habzó szájú, nyavalyatörős indulat ellen, mely kitör emberi rejtekéből és szabdalni, alakítani akarja a világot. Küzdeni a fanatizmus ellen türelemmel, magyarázattal,
értelemmel, következetes pedagógiával. És részvéttel is. Sajnáld a fanatikust. Ellened tör, de a roham önkívületében elharapja ennen nyelvét és önmagát is összezúzza."

r.T. 2008.10.03. 10:48:17

petermarton... csak annyit... gondolkodni nem tudnál? esetleg az önálló(!) gondolataidat is megoszthatnád... bár van akinek csak erre futja... hát majd küzdünk ellened, sajnálunk meg részvétet is érzük...

mellesleg szted mi itt a fanatizmus?
a fanatikus keresztbetevő-ellenző-hátráltató-gondolatlan? hát igen, meglehet... de szörnyű hírt kell Önnel közölnöm... TE vagy az! ja és még egy hír édesanyád szűz...

vagy milyen vakbuzgóság... ELVAKULTSÁG-ról beszélünk? ki itt az elvakult?!... én tudom a választ, állj a sorba ha érdkel

petermarton 2008.10.03. 11:53:52

Tisztelt r.T.!

Bár ilyetén reakcióra aligha számítottam, díjazom lelkesedését a szómeghatározás terén.

Ám hadd adjak hangot abbéli aggályaimnak, hogy egy értelmiségi fórumon ritka az ehhez hasonló bizalmaskodó morál. Művelt kútfők számára pedig fokozottan érvényes, hogy összefüggő szövegrészben nem vegyítik a tegező, ill. magázó viszonyt.

Fenti kommentárját ezért nem kívánom válaszra se méltatni, hiszen az méltóságomon aluli volna!

Üdvözlettel:

Marton Péter

Romanista 2008.10.03. 12:26:46

szerintem meg nem kéne személyeskedni,mert nem arról szól ez itt

r.T. 2008.10.03. 12:28:23

a magázás(pontosabban Önözés;)) és a tegezés vegyítése teljes mértékben szándékos, pont azért mert ilyen csőlátású emberekkel kell társalogni... az intelligencia szint pedig ha erről mutatkozik meg, akkor azt is figyelembe vehetjük hogy ki is a tájékozottabb... nem számít

válasznak tekintendő az iménti komment is, így hát ez sem jött össze... vitatkozhatunk itt, de ezzel semmit nem érünk el, maximum annyit, hogy jót derül rajta mindenki(köztük én is)

méltóság? hát nem tudom...

művelt kútfőkről pedig ki a franc beszélt itt?? hát egyedül te(!hú tegezés) na most ha annak tartasz, akkor a csalódástól meg kéne vhogy mentselek, míg ha magadat sorolnád inkább be oda(és irónikus volt rám nézve) akkor megint csak érvényét veszíti mert manapság az a művelt aki szerény és nem mondja hogy művelt mert az műveletlenség....
vagy vmi ilyesmi... na adios le pido

Romanista 2008.10.03. 12:32:02

szerintem meg nem kéne személyeskedni,mert nem arról szól ez itt

komolyan

r.T. 2008.10.03. 13:11:59

igaz... elnézést, belementem a játékba?!

petermarton 2008.10.03. 13:15:20

Megjegyzés:

Eredetileg nem szándékoztam ide írni, de gondoltam azért mégis élek egy-két irodalmi kritikával a helyi modort illetően!

Igaz, az előbb rosszul fogalmaztam...nem a személyeskedés, vagy a bizalmaskodás, hanem az alattomos, álarc mögüli anyázás zavar.

Kedves r.T., ha a jövőben is ezt tenné, kérem tiszteljen meg azzal, hogy becses kilétét elárulja! Ugyanis nem biztos, hogy a megfelelő személybe kóstolt.

Üdv.

robit ikalju 2008.10.03. 13:18:50

igen, r. T., ez pont azt a határt lépte át, ameddig én elmentem. nem akarok senki alá lovat adni. én a magamén ülök és a nyerget sem loptam hozzá.
Péter, nem válaszolok Önnek irodalmi idézettel. E téren sajnos kevéssé vagyok tájékozott.

Romanista 2008.10.03. 13:31:52

hát ha nem is játékba, de bele.
a kölcsönös kéz fogás nem megbocsájtás vagy felejtés lenne, de az személyeskedő pengeváltások lezárása.
szép lezárása, mert ez ide senkinek nem kell. ugye?

r.T. 2008.10.03. 13:44:00

bár nem csak én hibáztam, rendben... ez van, érzelmek is vannak, bocs... majd visszafogom őket:)

petermarton 2008.10.03. 14:01:57

r.T.!

Csak egy nevet kérek...ennyi, és ha lehet ide küldd: martonpepe@gmail.com

Nem haragszom, de ne fiktív név legyen!

robit ikalju 2008.10.03. 14:16:44

na, asszem innentől nem lenne jó r. T. beszólását moderálni. amúgy sem vagyok a moderáció híve, nem szeretem, ha elégetik a kéziratokat. amúgy meg:
"this is the beginning a beatiful friendship"

petermarton 2008.10.03. 14:23:59

a "Casablanca"-ban, így vagy úgy, de mindenki vállalta az arcát....!

ivan_campevic 2008.10.03. 17:30:30

üdvitt.
náthám megakadályozott az ittlétben az elmúlt napokban, deittvagyok. sokat kellett olvasnom. és ez jó. örömmel látom hogy már nem csak engem érdekel ertének a neve.mondom r.t. post!a blog kezd (azaz már szinte átláthatatlan). érdekes. mármint a blog. :D
na
rajta vagyunk az ilyen problémák kezelésén. gondolok itt a könnyebb átláthatóságra,szavazásokra, meg még 1-2 érdekssségre.
ez a folyamat elindult, hiszen már minden posztot külön emberke írt, és jólenne ha ez atendencia folytatódna. (persze nyugalommalírjonazakimárírt).
szóval írjatok,írjanak.
azt,amit akartok.amit akarnak.
szerbusztok

robit ikalju 2008.10.03. 19:35:21

petermartonnak: ezt nekem mondja szánva? ne csináljon úgy, mintha én nem próbálnám vállalni azt, ami lehet, hogy mégse nincs. na, akinek nem világos (nem hiszem el!) hát az én nevem robit ikalju. ez nem arc, csak egy név. elolvasva: ujlaki tibor.
(ja igen: én a Black cat, white cat befejezésére /is/ gondoltam.../

Romanista 2008.10.03. 20:16:22

"(ja igen: én a Black cat, white cat befejezésére /is/ gondoltam.../"

én csak arra. ciki?

petermarton 2008.10.03. 20:35:07

(r.t.-nek szólt, mert még mindig nem tiszta a kiléte)

roni 2008.10.03. 20:57:58

most akkor az a lényeg,hogy egymást marjuk,miközben (elvileg) mindegyikünk ugyanazért vagyunk itt? Peti felvállalta a nevét. ha nem tetszik,amit ír,lehet rá reagálni, de szerintem annak is van egy módja. itt van egy konkrét név, mögötte pedig egy ember,akit ráadásul én jó embernek ismertem meg (mi az,hogy "jó"?:D). ha személyes problémátok van vele,írjátok meg neki. ha nem,akkor meg írjatok neki olyan stílusban. szerintem.
r.T.,nem beszólásnak szántam, már csak azért sem, mert fogalmam sincs róla,hogy ki vagy. lehet,hogy olyasvalaki, akit kimondottan kedvelek. akkor meg pláne nem szeretnék beszólni neked.

robit ikalju 2008.10.03. 21:35:49

roni,
nem veszem magamra, de reagálok rá, Péter miatt is, nehogy félreértsen. nincs semmi baj. elmondta a véleményét, az övé. hogy nekem nem ez? na és? én nem akarom, hogy ugyanaz legyen bárkinek is a véleménye, mint az enyém. kivel vitatkoznék akkor? olyan unalmas lenne a világ velem magammal csak...
és Pétert különben is tisztelem. nem tehetek róla, hogy úgy "szocializálódtam", ahogy. vagyis igenis tehetek. világ életemben csak ez. fanatikus? meglehet. kis nüansz: a fanatikusnak nincs humora. nekem van. (nagyképű.)

robit ikalju 2008.10.03. 21:38:18

Romanistának: eredetileg én is a macskákra gondoltam. bogaramat csak idézték. ajj, de szép is, mikor a leendő barát a fehér lúddal törli magáról a szart, a másik meg befogja az orrát, de azért locsolja...
de különben nem is erre gondoltam. hanem törpillára. hogy ha még az életben egyszer szerelmes lennék (kizárt), akkor csakbelé.

r.T. 2008.10.05. 13:11:52

Jobb napot mindenkinek:)!
Nos, nem is tudtam, hova írjak már itt a "kitiltások" végettXD
Hát ezért ide intézem a mondanivalómat, talán bekukkantanak ide is...
Kezdeném is... Valóban nem kellett volna oda írnom, ahova. Azonban nem arról van szó, hogy én függő helyzetbe volnék(de hát mondjuk ki ne volna itt abba mint diák...) csak egész egyszerűen nem is tudom, miért nem kívánok lefirkantani a nevem, vagy a rendes monogramom(hehe, ez más...)
Tényleg nem tudom... miért nem teszem meg? Gyáva volnék, meglehet... De én makacsnak nevezném magam, elvégre vannak akiknek sokkal nagyobb tét megy a nevén és mégis...

nem tudom... aztán meg akarom vmiért magyarázni még azt is hogy az elmúlt napokban miért nem írtam(XD), kicsit tanultam, váratlanul ért engem is... illetve le akartam nullázni az agyamat... nem sikerült teljesen de most ezt akkor is le szerettem volna írni...

Azt hiszem mától fogva addig nem fogok töbet írni, amíg nem udom magamat rávenni, hogy kiírjam a nevem... már csak a saját önbecsülésem végett... úgy érzem ezzel tartozok magamnak... persze olvasgatni fogom, de akiknek akarok vmit mondani, azt személyesen fogom inkább elintézni(névvel, arccal, testtel, hanggal)
Szóval lehet redemptálni vagy mittomén, még egyszer jövök... ki tudja mikor?! én már nem...
na jó munkálkodást meg egészségére mindenkinek az ebéd;)

holy shit · http://www.holyshit.hu 2008.10.06. 18:33:33

hüjemAjmok a mennyben. mert azok. és ottvannak. majmok. a mennyben. mert azt hiszik hogy az. sőt ketrec. bezárva. órákra.
hogy mit tudok levonni: azt hogy az ha látják hogy nekünk jó, na akkor valamit tenni kell. mert az nem lehet jó. szarassukbe. hisz tuggyuk hogy beszarik. akkor meg részben elértük amit akartunk. na ezvan.
gratulálok buta majmok. mert buta. és már tényleg igaz hogy ami nekünk jó, az nemjó. azrossz.

ivan_campevic 2008.11.06. 13:54:27

hahó
ha akiakar valamit-is megosztani bejegyzés formájában azt küldje ide.küldje nyugalommal.
dlsbblog@indamail.hu

Baffler 2008.12.13. 12:34:53

A minap egy érdekes cikket találtam az interneten, ami elég gyorsan szalad tovább... különösen meghatónak és mély nyomot hagyónak nem tekinteném, de mivel ide már szinte senki nem ír, hát én ezt bedobom:


Elegünk van!

Elegünk van belőle, hogy magukat jogvédőnek nevező szervezetek élősködnek rajtunk, miközben csak a saját zsebüket tömik!
Elegünk van belőle, hogy saját maguk hozzanak törvényeket (illetve megpróbálnak nyomást gyakorolni a törvényt alkotókra ebből a célból)!
Elegünk van belőle, hogy a hatályos törvényeket, jogszabályokat kiforgatják, átértelmezik, sok esetben félrevezető módon hivatkoznak rájuk!
Elegünk van belőle, hogy saját ajánlásokat, értelmezéseket, javaslatokat, nyilatkozatokat próbálnak jogszabályként beállítani!
Elegünk van belőle, hogy sokszor megtévesztő módon, hatóságként tetszelegve lépnek fel!
Elegünk van belőle, hogy a hatóságot is megtévesztve, félrevezetve keltenek félelmet és okoznak kárt!
Elegünk van a hazudozásból, hogy törvénytelennek állítanak be olyan dolgokat melyek nem azok!
Elegünk van az élősködésükből, a fenyegetőző propagandából!


Mit is csinálnak ezek a szervezetek?
Azt mondják, "jogot védenek". Mégis, kinek a jogait? Milyen jogot?
A saját jogaikat, mely sokszor csak az ő hagymázas álmaikban született gondolat. Egyre több szerző, művész is belátja, hogy egyszerűen élősködnek csak rajtuk, és minden emberen.
Miközben "jogot védenek" sárba tapossák a többi ember jogait!

Elegünk van ebből!

Mégis miféle jogról beszélnek?
Mi nem akarjuk megfosztani a szerzőket, művészeket azoktól a jogoktól melyek az általuk létrehozott alkotáshoz, ötlethez fűzi őket!
De miről is szólna ez eredetileg? Arról, hogy a szerző, művész stb. által létrehozott dolgot más ne tüntethesse fel sajátjaként, ne húzhasson hasznot belőle.
Arról szól, hogy a társadalom közös szellemi tulajdona gyarapodjon. Hiszen így biztosított, hogy ne legyen érdeke valakinek inkább megtartani magának az alkotását.
Mára viszont ez az egész valami eltorzult, beteges dologgá változott, amely egyenesen az eredeti cél ellen fordult!

Elegünk van belőle, hogy minket, akik azt tesszük, ami a társadalom egyik alapját jelenti, vagyis hogy a közös szellemi tulajdona valójában közös legyen, pont azok támadnak, akiknek feladata lenne ennek elősegítése! Mi nem nyerészkedni akarunk, csak közkinccsé tesszük!
Elegünk van belőle, hogy rövidlátásuk miatt nem veszik észre (mert nem akarják észrevenni), hogy éppen azokat zaklatják, azokat fordítják maguk ellen, akikből élnek!

Elegünk van!

Ha neked is eleged van, tedd közzé ezt a kiáltványt minden általad elérhető helyen! Tedd ki minden oldalra, üzenőfalra, fórumba, blogba amit elérsz! Hívd fel rá ismerőseid, barátaid figyelmét!

Baffler 2009.01.10. 22:31:56

Ide írom, mert miért ne?!

Szóval... miután senki sem ír mostanában a blogra, ezért, hogy kilóghasak a sorból, muszájnak érzem, hogy írjak...

A gázról lenne szó... a gázról, ami nincs, ezért van gáz.

Tök partynak hangzik, hogy nincs hétfőn suli... Tényleg először jónak tűnt, azonban nem az. egyáltalán nem az!

Csupán két nap tűnt el márciusra, de mégis... ez a két nap mennyi mindenre lett volna jó... Gyakorolni, anyagot venni a keddi dogákra, progressekre, vagy éppen levizsgázni még félévzárás előtt, mert úgy egy jeggyel jobbat kapnék félévre.

És sorolhatnám tovább az efféle problémákat, de úgy is eljutnék odáig, hogy mekkora balfékségeket és nem jól igazgatást lehet elkövetni akár egyetlen egy iskolában, koliban...
Mi is ez? Nézzük csak. A kolinak alig van pénze, megyei pénz (no comment) Egyre drágább a gáz... oké, mit tegyünk... Nos egy perc sok arra, hogy elsoroljam, mi volt rossz decemberben a fűtéssel kapcsolatban... De annyi kell: Rohadtul meleg volt, így szellőztetni kellett egy csomót, hogy ne izzadjak, és e végett még veszélyesebb lett, hogy megfázom a hőmérsékletváltozás miatt...

Na ugye, hogy rövid volt... Igen télen, mínusz 10°C ban (akkor plusz 5°C volt, mind1) az a legnagyobb gondom hogy izzadok... na igen... de ez meddig fog fennálni? mikor mondja valaki azt, hogy sorry, mi mindent megtettünk, alig van pénz fűtésre, hideg lesz a koliban...
Bármikor megtörténhet...

Mi lenne, ha megpróbálnánk kitalálni valami olyat, hogy az aulába külön megy a fűtés, úgy mint az állat egyfolytában mert oda kell, és a szobákba meg beállítani valami kényelmes 21°Cot mindenhova... igen a szeles oldalon 17°Cvan néha, a tanári szoba során meg van hogy 25°C.... Felesleges pazarlás, ha csak nem a kinti levegőt akarjuk felfűteni, mert ott landol, hála a kezemnek, amikor kinyitom az ablakot, és hála a szuper ablakoknak... na de megint a pénzhiány...

Na ezt is megosztottam, üdv mindenkinek
süti beállítások módosítása